مقایسه تلویزیون OLED و QLED

مقایسه تلویزیون‌های QLED سامسونگ با OLED

تفاوت تلویزیون‌های OLED و QLED چیست؟

OLED چیست؟ کوانتوم ال ای دی QLED چیست؟ QLED مخفف چیست؟ تفاوت‌های تلویزیون‌های QLED سامسونگ با تلویزیون‌های OLED در چیست؟ همه‌ی این سوالات با آمدن تلویزیون‌های OLED و QLED ذهن کاربران را مشغول کرده‌اند و رقابت و نبرد را بین بزرگ‌ترین سازندگان تلویزیون، سخت‌تر کرده است. ما در این مقاله با ذکر تفاوت‌های تکنولوژی‌های OLED و QLED تا حدودی سردرگمی‌های افراد را در خصوص خرید تلویزیون کم می‌کنیم. قبل از اینکه به سراغ تفاوت‌های تلویزیون‌های QLED و OLED بپردازیم، بهتر است که ابتدا با نمایشگر‌های ال سی دی و LED و طریقه‌ی کار آن‌ها آشنا شویم.

LCD چیست و چه تفاوتی با LED دارد؟

LCD مخفف عبارت اسمی Liquid Crystal Display به معنی نمایشگر کریستال مایع است که نور پس زمینه آن با استفاده از لامپ‌های فلئورسنت یا همان CCFL (لامپ‌های بزرگ شبیه لامپ‌های مهتابی) تاًمین می‌شود. کریستال مایع که همانند فیلتری در نمایشگرهای LCD عمل می‌کند نور بی رنگ لامپ‌های فلئورسنت را به رنگی تبدیل می‌کند. لامپ‌های تأمین کننده نور، در پشت صفحات حاوی کریستال مایع قرار می‌گیرند. کریستال مایع همانطور که از نامش پیداست ترکیبی از خصوصیات مایعات و جامدات را داراست (با کمی بی دقتی می‌توان گفت که خصوصیات آن به شمع نزدیک است). با تغییر عواملی محیطی مانند دما، نحوه‌ی آرایش مولکول‌های سازنده کریستال مایع تغییر می‌کند و تغییر حالت این ماده به مایع و یا جامد صورت می‌گیرد.

دلیل اینکه نمایشگر لپ تاپ‌ها در هوای بسیار سرد و گرم در نمایش تصاویر دچار اختلال می‌شوند به همین کریستال مایع بر می‌گردد. با اعمال بارهای الکتریکی و تغییر ولتاژ به این مایع کریستالی داخل صفحه، کریستال‌ها آرایش جدیدی به خود می‌گیرند و بسته به جریان الکتریکی اعمال شده، نور را از خود عبود می‌دهند و یا عبور نمی‌دهند. منظور از نور همان نور پس زمینه‌ای است که توسط لامپ‌های فلئورسنت تأمین می‌شود. در گذشته تلویزیون‌های زیادی با چنین نمایشگرهایی ساخته می‌شدند؛ اما امروزه تعدا­د آن‌ها به حداقل رسیده و به جای آن از نمایشگرهای LED استفاده می‌شود.

نمایشگرهای LED در واقع همان ­نمایشگرهای LCD با نور پس زمینه ال ای دی هستند که به جای استفاده از لامپ های فلوئورسنت از لامپ‌های LED برای تأمین نور پس زمینه در آن‌ها استفاده شده است. پس ساختار اصلی LED از دو بخش اصلی پنل LCD (صفحه نمایش کریستال مایع) و نور پس زمینه ال ای دی (لامپ های کوچک LED) تشکیل شده که با عبور جریان برق از آن فعال شده و به خلق تصاویر زیبا بر روی نمایشگر می پردازد. امروزه سازندگان برای بازاریابی بیشتر خودشان، تلویزیون‌های LCD با نور پس زمینه ال ای دی (LED-backlit LCD) را با نام تلویزیون های LED خطاب می‌کنند.

با جایگزین شدن لامپ‌های ال ای دی به جای لامپ های فلئورسنت در چندین سال گذشته، صفحات LCD نازک‌تر، سبک‌تر، بادوام‌تر، به صرفه‌تر شدند و همچنین از زاویه دید و کنتراست بالاتر برخوردار شدند. این نمایشگر مزیت‌های زیادی به همراه دارد از جمله اینکه مصرف برق کم‌تر و طول عمر مفید بیشتری دارد. همچنین باید گفت که زاویه دید وسیعی را نیز ایجاد می‌کند بنابراین می‌توانید از هر زاویه‌ای تصاویر زیبا و واضح و ثابت را دریافت نمایید. ناگفته نماند که این پنل کنتراست را در سطح بیشتری تولید می‌کند بدین وسیله تصاویر واقعی‌تر و طبیعی‌تر جلوه داده می‌شوند.

مقایسه تلویزیون LED با LCD

مقایسه نمایشگرهای QLED و OLED

QLED چیست؟

QLED یک اصطلاح بازاریابی است که سامسونگ با تغییرات کوچکی در تلویزیون‌هایی که دارای فناوری نقاط کوانتومی (Quantum-Dot) بودند، استفاده کرد. این یک فناوری جدید و منحصربفرد نیست و در تلویزیون‌های SUHD قبلی سامسونگ نیز دیده شده بود. اگر به زبان ساده تری بخواهیم توضیح دهیم، سامسونگ با ایجاد تغییراتی کوچک و کاربردی در تلویزیون‌های SUHD، با سیاست بالایش نام تلویزیون‌های جدید مجهز به فناوری نقاط کوانتومی را QLED نامید. QLED که ادامه دهنده راه تلویزیون‌های SUHD است، در حقیقت یک LED پیشرفته است که در آن از لایه ذرات کوانتومی استفاده شده است. تلویزیون‌های SUHD سامسونگ در سال 2016- 2015 میلادی با بهره‌مندی از فناوری کوانتوم‌دات نحوه نمایش رنگ‌ها را به بهترین شیوه انجام می‌دادند.

سامسونگ در سال 2017 با ایجاد تغییرات کوچکی، تلویزیون‌های بالارده‌ای که به تکنولوژی SUHD مجهز بودند را با نام اختصاری QLED معرفی کرد و سایر سازندگان را به استفاده از این تکنولوژی در تلویزیون‌ها فرا خواند. همچنین سامسونگ در منابع خبری خود اعلام کرد که شرکت‌های دیگری از تکنولوژی QLED برای تلویزیون‌های ال ای دی دارای نقاط کوانتومی استفاده کرده‌اند. در اواخر آوریل 2017 همکاری این شرکت کره‌ای با تولیدکنندگان چینی نظیر TCL و Hisense اتحاد QLED را رسمی کرد که هم اکنون این کمپانی‌ها در خط تولید QLED فعالیت می‌کنند. این پنل از غشائی از نقاط کوانتومی استفاده می‌کند که این باعث خواهد شد تا سطح دقت رنگ و روشنایی بسیار بهبود پیدا کند بدین وسیله تصاویر با سطح بالایی از کیفیت در اختیار شما گذاشته می‌شود.

QLED چیست؟

OLED چیست؟

اگر چه بین تکنولوژی‌های OLED و QLED به لحاظ املایی تنها در یک حرف اختلاف وجود دارد؛ اما نحوه ارائه تصاویر در هر کدام از آن‌ها بسیار متفاوت است. OLED که مخفف عبارت اسمی Organic Light Emitting Diode به معنای دیود نوری از جنس مواد آلی (ارگانیکی) می‌باشد. تاکنون مورد استفاده کمپانی‌های مختلفی مانند ال جی، سونی و پاناسونیک در ساخت تلویزیون‌های اولد قرار گرفته است. پنل OLED که از دو الکترود (کاتد و آند) تشکیل شده است، با تغییر ولتاژ ارتباط بین الکترودهای کاتدی و آندی را توسط لایه شفاف شیشه‌ای برقرار می‌کند که در نتیجه آن تابش نور صورت می‌گیرد. پنل‌های OLED ال جی در دو نوع OLED و WOLED ساخته شده‌اند. در پنل‌های OLED مانند کلیه نمایشگر‌های LCD هر پیکسل دارای سه ساب پیکسل آبی، سبز و قرمز می‌باشد؛ اما در نوع WOLED هر پیکسل علاوه بر داشتن سه ساب‌پیکسل آبی، سبز و قرمز به ساب‌پیکسل سفید نیز مجهزند.

مقایسه تلویزیون های OLED و QLED

همانطور که در بالا به نحوه‌ی تولید نور در تلویزیون‌های LED اشاره شد و گفتیم که برای تأمین نور در این تلویزیون‌ها از لامپ‌های کوچک ال ای دی در پشت لایه کریستال مایع استفاده می‌شود، حال نوبت به تلویزیون‌های OLED می‌رسد. بر خلاف تلویزیون‌های LED ، LCD و QLED در پنل‌های OLED خبری از منبع نور نیست و خود پیکسل‌ها منبع رنگی خود هستند و با یک جریان الکتریکی برای تولید نور اقدام می‌کنند. با خاموش و روشن شدن خود پیکسل‌ها، نورهای رنگی در نمایشگرهای OLED تأمین شده و این چیزی است که صفحه نمایش‌های OLED را از LED جدا می‌سازد.

در پنل‌های اولد به تعداد پیکسل‌های صفحه نمایش، دیودهای ارگارنیک ساطع کننده نور (قطعات ارگانیک الکترونیک یا همان LED) جای داده شده‌اند که هر کدام از آن‌ها نور خاص خودشان را منتشر می‌کنند. منظور از دیودهای ساطع کننده نور (Light Emitting Diode) همان لامپ‌های ال دی کوچکی هستند که در اثر اعمال ولتاژ روشن و خاموش می‌شوند. مثلاً زمانی که قسمتی از تصویر مشکی است پیکسل‌های مربوط به آن بخش که با مکانیسم 0-0-0 RGB نمایش داده می‌شوند، همانند یک پیکسل ساده عمل می‌کنند و در حالت خاموش باقی می‌مانند؛ به همین دلیل نمایش رنگ مشکی عمیق‌تر و واقعی‌تر به نظر می‌آید.

برای تشکیل یک پنل 4K OLED به تعداد  8,294,400 دیود کوچک لازم است و برای تلویزیون‌های Full HD این مقدار به طور دقیق به 2,073,600 پیکسل می‌رسد. به بیانی ساده‌تر هر لامپ کوچک LED یک پیکسل را تشکیل می‌دهد که تولید رنگ و نور توسط همان لامپ صورت می‌گیرد.

معرفی تکنولوژی OLED

بعد از آنکه با نحوه کار هر کدام از پنل‌های OLED و QLED آشنا شدید، حال بهتر است به شرح مزایا و معایب هر کدام از تلویزیون‌های OELD و QLED بپردازیم. در مقایسه‌ی این دو نوع پنل از فاکتورهایی مثل کنتراست، روشنایی، زاویه دید، عمق رنگ سیاه، وزن، ضخامت و … استفاده می کنیم تا برتری هر کدام از این پنل‌ها بر دیگری مشخص شود و پیروز میدان شناسایی شود.

شرح مزایا و معایب تلویزیون‌های OLED و QLED

1. عمق رنگ سیاه « BLACK LEVEL »

مهم‌ترین عامل در دستیابی به کیفیت تصویر عالی توانایی نمایشگر در تولید رنگ سیاه می‌باشد. اگر بخواهیم عمق رنگ سیاه را در تلویزیون‌های OLED و QLED مقایسه کنیم با توجه به اینکه تلویزیون‌های اولد با خاموش شدنشان به ایجاد رنگ مشکی می پردازند، عمق رنگ سیاه در این تلویزیون‌ها بسیار بالاتر از تلویزیون‌های کیولد است. در حالی که در تلویزیون‌های QLED برای نمایش رنگ مشکی دیودها خاموش نمی‌شوند و نشئت نور می‌تواند صورت گیرد. بنابراین عمق رنگ مشکی QLED به غلظت رنگ مشکی OLED‌ها نمی‌رسد.

کنتراست که نسبت میزان روشنایی رنگ سفید را به روشنایی رنگ مشکی نشان می‌دهد، با عمق رنگ سیاه رابطه مستقیمی دارد؛ یعنی هر چه عمق رنگ سیاه بیشتر باشد، کنتراست تصویر نیز افزایش می‌یابد به علاوه غنای رنگ‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند. بنابراین به لحاظ کنتراست و عمق رنگ سیاه تلویزیون‌های OLED به عنوان قهرمان میدان شناخته شده‌اند. بعد از آن‌ها پنل‌های QLED به دلیل اینکه نشئت نور در آن‌ها کمتر از LED است در نمایش رنگ مشکی و کنتراست عملکرد بهتری دارند.

برنده: OLED

عمق رنگ سیاه

2. روشنایی، HDR و درخشندگی (BRIGHTNESS)

هنگامی که بحث میزان روشنایی تلویزیون‌های OLED و QLED می‌رسد، تلویزیون‌های QLED در جایگاه بالاتری به نسبت OLED قرار می‌گیرند. تلویزیون‌های QLED سامسونگ این جایگاه والا را به لطف استفاده از لایه‌ی ذرات کوانتومی کسب کرده‌اند که به عنوان منبع تأمین نور در این تلویزیون‌ها و طیف رنگی چند میلیاردی از آن‌ها یاد می‌شود. در حال حاضر روشنایی تلویزیون‌های QLED بهتر از LCD و LCD بهتر از OLED است. نیت که واحد اندازه‌گیری میزان تشعشع نور در نمایشگرها می‌باشد در پنل‌های LCD، OLED و QLED مقدارهای متفاوتی دارد.

طبق تحقیقات انجام شده در روشن‌ترین پنل‌های OLED این میزان به 700 تا 800 نیت و در تلویزیون‌های SUHD به 1000 نیت می‌رسد و طبق گفته سایت سامسونگ این میزان در تلویزیون‌های QLED در بازه 1500 تا 2000 نیت گزارش شده است. این اعداد و ارقام گویای این هستند که تلویزیون‌های QLED می توانند به سطح روشنایی بالایی به نسبت تلویزیون‌های LED و همچنین OLED دست یابند. پس برگ برنده را در این زمینه در دست دارند.

همه تلویزیون‌ها از سه رنگ قرمز، آبی و سبز به عنوان رنگ‌های پایه برای خلق تصاویر استفاده می‌کنند. نحوه تولید رنگ‌ها در تلویزیون‌ها با هم متفاوت است و این رنگ‌ها در برخی از آن به واقعیت نزدیک‌ترند و در برخی معمولی به نظر می‌آیند. در تلویزیون‌های QLED از نقاط کوانتومی برای تولید رنگ خالص استفاده می‌شود و با برخورد و عبور نور LED از فیلترهای رنگی حاوی نقاط ریز کوانتومی، میلیاردها رنگ RGB خالص و طبیعی تولید و به نمایش گذاشته می‌شود. در تلویزیون‌های OLED که از پنل‌های نوع WOLED برای تولید رنگ استفاده می‌کنند. رنگ سفید با رنگ‌های قرمز، سبز و آبی ترکیب می‌شود و درجه خلوص رنگ‌ها کمی پایین می‌آید.

بنابراین استفاده از نقاط کوانتومی در تلویزیون‌های QLED علاوه بر روشنایی بالا، درصد حجم رنگی این تلویزیون‌ها را افزایش داده‌اند و به همین دلیل در این تلویزیون‌ها تمامی رنگ‌های موجود در طیف رنگی، بدون از دست دادن اشباع و سیری بر روی نمایشگر ظاهر می‌شوند. سازندگان تلویزیون QLED همچنین اذعان داشته‌اند که این تلویزیون‌ها برای محتویات HDR بسیار مناسب هستند، زیرا هم طیف رنگی بالایی دارند و هم میزان درخشندگی نور در آن بسیار خیره کننده است. پس بنابراین در این بخش برتری محسوسی نسبت به نمایشگر OLED دارند.

برنده: QLED

روشنایی تلویزیون های QLED

3. طیف رنگی ( COLOR SPACE )

تلویزیون‌ها و نمایشگرهای معمولی توانایی این را دارند تا 16 میلیون رنگ را به نمایش بگذارند. این در حالی است که برای دریافت استاندارد HDR باید نمایشگر بیش از یک میلیارد رنگ را ارائه دهد. تلویزیون‌های QLED 2017 سامسونگ که موفق به اخذ تأیدیه “۱۰۰ درصد حجم رنگی” شدند، به نسبت سایر تلویزیون‌های دیگر توانایی و تخصص بهتری در تولید رنگ‌ها دارند. لایه‌ی ذرات ریز کوانتومی که در نتیجه بهبود نور پس زمینه به تلویزیون‌های LED اضافه شد، دقت، روشنایی و حجم رنگی را افزایش می‌دهد.

اگر چه QLED‌ها به لحاظ تئوری رنگ‌های اشباع و سیر شده را حتی در روشنایی‌های بالا نیز به تصویر می‌کشند؛ اما ما هنوز هم نمی‌توانیم در شرایط طبیعی این ادعا را ثابت کنیم. سامسونگ درصد حجم رنگی گسترده‌ای را در تلویزیون‌های QLED 2018 اعمال کرد؛ اما باز شواهدی برای غلبه‌ی تکنولوژی QLED بر OLED کافی نیست. بنابراین به لحاظ طیف رنگی این دو تکنولوژی امتیاز مساوی می‌گیرند.

نتیجه: مساوی

طیف رنگی گسترده تلویزیون های QLED

4. زمان پاسخ‌دهی ( RESPONSE TIME )

زمان پاسخ‌دهی به مدت زمان مورد نیاز برای خاموش و روشن شدن هر دیود گفته می‌شود. هر چه کوتاه‌تر باشد، تاری ناشی از حرکت اجسام سریع کمتر است. با توجه به مباحث گفته شده در بالا، هر دیود کوچک در پنل OLED حکم یک پیکسل را دارد و به صورت مستقل کار می‌کند، پس به سادگی می‌توان فهمید که زمان پاسخ‌دهی OLED به نسبت QLED کمتر است. زیرا OLED برای تولید نور و رنگ به منبع جداگانه وابسته نیستند. در مقابل دیودهای موجود در تلویزیون‌های QLED نه تنها به نسبت OLED عملکرد کندتری دارند، بلکه به نسبت پنل LCD نیز در تغییر وضعیت پیکسل‌ها، کندتر عمل می‌کند.

لامپ‌های تلویزیون‌های QLED به دلیل اینکه برای تغییر وضعیت به جای یک پیکسل مجبورند تا خوشه و یا کل پیکسل‌ها را به صورت همزمان تغییر دهند به زمان بیشتری نیاز دارند. بنابراین تلویزیون‌های OLED به نسبت تلویزیون‌های QLED ، LED و حتی پلاسما (که به نرخ رفرش پایین معروف است) کم‌ترین زمان پاسخ دهی را از آن خود کرده‌اند و به عنوان بهترین تلویزیون با زمان پاسخ دهی کم در بازار شناخته شده‌اند.

زمان پاسخ دهی در تلویزیون‌های LCD می تواند بسته به مدل فرق کند، یعنی در برخی مدل‌های پایین رده، افزایش این زمان می‌تواند باعث ایجاد تاری و افت کیفیت شود و در بسیاری از مدل‌های 4K HDR این زمان سریع‌تر و کوتاه‌تر می‌شود. تغییر رنگ و تغییر وضعیت در تلویزیون‌های LCD کمتر از QLED است در نتیجه زمان پاسخ دهی آن‌ها نیز کمتر است. در نتیجه باید گفت که نمایشگر OLED در بین تمام تکنولوژی‌های ساخت نمایشگرها تا به امروز سریع‌ترین زمان پاسخگویی را به خود اختصاص داده است.

برنده: OLED

زمان پاسخ دهی

5. تأخیر ورودی (INPUT LAG)

همانطور که در مقالات قبلی مانند بهترین تلویزیون مخصوص بازی و … درباره تأخیر ورودی یا همان (INPUT LAG) صحبت شد در این مقاله نیز می‌توان به عنوان معیاری برای مقایسه تلویزیون‌های OLED و QLED استفاده کرد. تأخیر ورودی که با میلی ثانیه اندازه‌گیری می‌شود، به مدت زمان لازم برای دریافت تصویر از یک منبع بر روی نمایشگر تلویزیون گفته می‌شود. هر چقدر این مقدار کمتر باشد صدا و تصویر به صورت همزمان منتقل می‌شوند و دیدن فیلم از پخش کننده‌ها، گیرنده‌ها و همچنین پخش بازی با کنسول‌ها دلچسب‌تر خواهد شد. اگر چه این مقدار چند میلی ثانیه در نمایش فیلم زیاد مشکل ساز نیست؛ اما در انجام بازی‌های اکشن که نیاز به عکس‌العمل سریع دارند، می‌تواند تاثیر بسزایی داشته باشد.

نخستین تلویزیون‌های OLED با آمدن کنسول‌های بازی جدید و پیشرفته HDR، تأخیر ورودی HDR چندان خوبی نداشتند به همین دلیل سازندگان تلویزیون‌های OLED (ال جی و سونی) تصمیم گرفتند تا در تلویزیون‌های OLED جدید قابلیت INPUT LAG را ارتقاء دهند. اگر بخواهیم تأخیر ورودی در تلویزیون‌های QLED را بررسی کنیم باید بگوییم که این معیار در مدل‌های مختلف، متفاوت است.

با توجه به اینکه تلویزیون‌های OLED جدید با قابلیت‌های یک بالارده تولید شد یعنی در آن‌ها قابلیت‌هایی مانند HDR ، 4K، اتصال به اینترنت و جدیدترین امکانات نرم افزاری دیده می‌شود می‌توانیم بگوییم که این تلویزیون‌ها به نسبت تلویزیون‌های پایین رده LED خیلی سرترند. با کمی جستجو و تحقیق در بین تلویزیون‌های LED نیز محصولات بسیار خوبی را می‌توان برای بازی پیدا کرد که دارای حداقل تاخیر ورودی هستند و گزینه‌ای خوب برای گیمرها می‌باشند.

نتیجه: تساوی OLED و QLED؛ زیرا هر دو دارای مدل‌هایی مناسب با تاخیر ورودی کم هستند.

تأخیر ورودی « INPUT LAG »

6. زاویه دید (VIEWING ANGLE)

زاویه دید اصطلاحی است که به هنگام خرید تلویزیون، مانیتور، گوشی و سایر دستگاه‌های دیجیتالی مجهز به نمایشگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. به حداکثر زاویه‌ای دیدی که هر کاربر می تواند از سمت‌های راست، چپ، بالا و پایین با نمایشگر داشته باشد، تا باز هم نظاره‌گر تصاویر با کیفیت باشد را زاویه دید می‌گویند. زاویه دید هر نوع پنلی فرق می‌کند. در بحث زاویه دید برنده میدان دوباره OLED است؛ اما در نمایشگرهای QLED بهترین حالت برای دیدن تصاویر، تماشای تلویزیون از روبرو است. هر چه به سمت راست و یا چپ بروید با کاهش دقت رنگ و کنتراست روبرو می‌شوید.

هر چند که در بین تلویزیون‌های کیولد، مدل‌هایی هم یافت می‌شود که زاویه دید بالایی دارند، اما باز دست اولدها را به عنوان برنده بالا می‌بریم. پنل‌های IPS ال جی که به زاویه دید بالا معروفند در مقابل OLED کم آورده‌اند و هنوز رقیبی برای OLED وجود ندارد. با توجه به اینکه بالارده‌ترین تلویزیون‌های QLED سامسونگ که از جدیدترین فناوری‌ها در طراحی و ساخت پنل بهره می‌برند و با داشتن پوشش ضد انعکاسی در راه زاویه دید بالا تلاش کرده‌اند؛ اما باز هم زاویه‌ی دید آن‌ها به به پای زاویه دید 84 درجه OLED نمی‌رسد. انتظار می‌رود که در تلویزیون‌های QLED 2020 سامسونگ شاهد زاویه دید بالایی باشیم.

برنده: OLED

زاویه دید تلویزیون OLED و QLED (VIEWING ANGLES)

7. اندازه (SIZE)

اندازه نمایشگر که همان اندازه‌ی قطر صفحه نمایش است، معمولاً بر حسب اینچ بیان می‌شود. با توجه به اینکه هزینه تولید یک نمایشگر OLED به نسبت دیگر پنل‌ها بالاتر است؛ بنابراین ساخت آن‌ها در اندازه‌های بزرگ نیز موجب افزایش قیمت‌شان می‌شود. هر چند که اخیراً مدل‌های 55، 65، 77 و حتی 88 اینچ از تلویزیون‌های OLED در دسترس هستند؛ اما حداکثر تولید تلویزیون‌های OLED در اندازه های 55 اینچ و 65 اینچ صورت گرفته است.

در تلویزیون‌های LCD و QLED به لحاظ اندازه هیچ گونه محدودیت تولیدی وجود ندارد و در اندازه‌های مختلف و بزرگ 100 اینچ نیز می‌توان آن‌ها را پیدا کرد. این مسئله‌ی زیاد جدی برای OLED نیست، زیرا خریداران تلویزیون بیشتر به دنبال سایزهای 55 اینچ و 65 اینچ می‌گردند (نه سایز‌های 100 اینچ به بالا)، که OLED هم در این اندازه‌های موجودست. در آخر می‌توان برگ برنده را به لحاظ اندازه و فنی به دستان QLED سپرد.

برنده: QLED

زاویه دید تلویزیون OLED و QLED (VIEWING ANGLES)

8. طول عمر (LIFESPAN)

هر پنلی برای خود طول عمری دارد که با استفاده بهینه می‌توان موجب افزایش آن شد. از آنجا که تلویزیون به عنوان جعبه جادویی و سرگرم کننده کانون خانواده به حساب می‌آید، باید از طول عمر بالایی برخوردار باشد. طبق گفته ال جی در صورتیکه روزانه 5 ساعت از تلویزیون OLED خود استفاده کنید، پس از گذشت 54 سال تازه تلویزیون‌تان به نیم از روشنایی اولیه‌اش می‌رسد. تلویزیون‌های QLED که از حداکثر روشنایی برخوردارند به دلیل قدمت بسیار طولانی و همچنین استفاده از نقاط کوانتومی جدید فلزی، در آزمون‌های طول عمر سربلند بیرون آمده‌اند و به نسبت تلویزیون‌های OLED طول عمر بالایی دارند. پس اگر نگران طول عمر تلویزیون‌تان هستید، تلویزیون‌های QLED انتخاب ایده آلیست.

برنده (در حال حاضر): QLED

9. ماندگاری دائمی تصویر (screen burn-in)

اساس کار OLED که به روشن و خاموش شدن مستقل پیکسل‌ها بر می‌گردد، OLED را در معرض سوختگی پیکسل‌ها قرار داده است. همانطور که گفته شد برای نمایش یک رنگ از یک پیکسل جداگانه استفاده می‌شود. ممکن است گاهی به دلایلی قسمتی از تصویر (مثلاٌ لوگوی شبکه) برای مدت طولانی ثابت و بدون حرکت باقی بماند، که در این صورت پیکسل‌های آن قسمت مجبورند مدت زیادی روشن باقی بمانند و در نتیجه‌ی این روشن ماندن طولانی مدت پیکسل‌ها، کم نور شدن پیسکل‌ها و سوختگی آن‌ها را به دنبال دارد.

طبق تحقیقات زیادی که در زمینه طول عمر پیکسل‌ها انجام گرفته شده، مشخص شد که اگر به مدت طولانی پشت سر هم از تلویزیون OLED برای انجام بازی استفاده کرد، با اثراتی از پیکسل سوختگی و بر جای ماندن شبحی از تصویر مواجه می‌شوید. اما تلویزیون‌های QLED به این لحاظ از مصونیت بالاتری برخوردارند.

نتیجه: برتری QLED

زاویه دید تلویزیون OLED و QLED (VIEWING ANGLES)

10. ویژگی‌های طراحی و مصرف انرژی ( Design and energy consumption )

تلویزیون‌های OLED به دلیل نبود لایه‌ی لامپ‌های ال ای دی و لایه‌ی ذرات کوانتومی، از ضخامت، وزن و همچنین مصرف انرژی کمتری به نسبت تلویزیون‌های LED و QLED برخوردارند.

نتیجه: برتری OLED

ویژگی های طراحی و مصرف انرژی

11. قیمت (PRICE)

در ابتدا که تنها سازنده تلویزیون‌های OLED ال جی بود، این تلویزیون‌ها قیمت بسیار بالایی داشتند، با آمدن تکنولوژی QLED به صحنه رقابت و استقبال کمپانی‌های معروفی همچون سونی و پاناسونیک از این فناوری، قیمت این پنل‌ها تا حدودی کاهش پیدا کرد. هم اکنون قیمت تلویزیون‌های هم رده OLED و QLED با هم اختلاف چندان زیادی ندارد. با توجه به اینکه در این تلویزیون‌ها از فناوری‌های بالارده‌ها استفاده می‌شود باید انتظار قیمت بالا را هم از این تلویزیون‌ها داشته باشیم. پس کسانی که مشکلی بابت بودجه و قیمت تلویزیون ندارید، به دنبال مدل‌های QLED و OLED می‌روند.

نتیجه: برتری نسبی QLED

جمع بندی

بر طبق بحث‌های مطرح شده در بالا و تحقیقات انجام شده در زمینه تفاوت تلویزیون‌های OLED با QLED‌، ما به صورت آشکار دیدیم که درست است که هر کدام از تکنولوژی‌های نمایشگر‌، برتری خاص خودشان را دارند؛ اما باید ببینیم که این برتری‌ها واقعا حائز اهمیت است یا نه؟ به طور کلی می‌توان گفت که برتری‌های OLED به نسبت QLED بسیار مهم‌تر و کاربردی‌تر هستند. این مسئله در محدودیت تولید OLED در اندازه‌های مختلف بسیار آشکار است. برای تعیین برنده‌ی اصلی اگر بخواهیم امتیازات و ویژگی‌های بارز هر کدام از تکنولوژی‌ها را حساب کنیم، در پنل‌های OLED می‌توان به کیفیت تصویر بالا، کنتراست بالا، زاویه دید عالی، ضخامت، وزن و مصرف انرژی پایین اشاره کرد، که فاکتورهای مهمی برای اکثر خریداران تلویزیون است.

همچنین اگر بخواهیم خلاصه‌ای از برتری‌های تلویزیون‌های QLED را بیان کنیم می‌توان میزان روشنایی و درخشندگی تصاویر، قیمت پایین، تولید در اندازه‌های بالا (کمتر کسی خواهان تلویزیون‌های سایز بالای 100 اینچ است)، طول عمر بالاتر و مصونیت در برابر سوختگی اشاره کرد. به غیر از روشنایی بالا هیچ کدام از موارد مثبت QLED به کیفیت تصویر اشاره ندارند که آن هم برای افرادی که از تلویزیون در اتاق‌های پر نور استفاده می‌کنند بیشتر کاربرد دارد. پس در این نقد و بررسی تلویزیون‌های OLED پیروز میدان هستند و جایگاه اصلی بهترین تلویزیون را از آن خود کرده‌اند.

پیشنهاد برای خرید تلویزیون OLED

LG 65CX

از محبوب‌ترین تلویزیون‌های ال جی در سال 2020 می‌باشد که با دنیایی از تکنولووژی‌های پیشرفته مجهز شده است و نسبت به تولیدات پیشین خود یعنی مدل C9 پییشرفت چشم‌گیری پیدا کرده‌اند و با سبک کارایی بیشتر با عنوان سری CX به بازار وارد شدند. بهره‌وری این محصول از کیفیت 4K زمینه ساز این خواهد شد تا صحنه‌ها به واقعی‌ترین شکل ممکن نمایش داده شوند. این سطح از کیفیت مطالب را با 8 میلیون پیکسل به معرض دید شما می‌گذارد که این باعث خواهد شد تا ریزترین جزئیات نیز با وضوح بالا نمایش داده شوند. باید این را بیان کرد که این تلویزیون از پنل OLED بهره می‌برد بنابراین می‌توانید شاهد پخش تصاویر ماورایی و خیره کننده باشید که باعث غوطه‌وری کامل شما خواهد شد.

ال جی با قرار دادن قابلیت‌های VRR و SYNC در این تلویزیون 65 اینچ زمینه ساز این شده است تا تصاویر بازی‌های رایانه‌ای بدون وقفه و به صورت پیوسته و با وضوح و کیفیت بالا نمایش داده شوند. با وجود فناوری Dolby Vision IQ در این تلویزیون OLED محتواها جان دوباره‌ای می‌گیرند و با رویکردی جدید و به نحوی سینمایی به معرض دید گذاشته می‌شوند. از طریق فناوری Dolby Atmos نیز صدای چند بعدی و فراگیر در فضای اتاق جریان پیدا می‌کند. با حضور فناوری هوش مصنوعی و دستیار گوگل در تلویزیون 65CX می‌توانید هوشمندی کامل را تجربه نمایید. با کلیلک بر روی نام این محصول می‌توانید نقد و بررسی صورت گرفته بر روی آن را کامل مطالعه کنید.

تلویزیون 65CX

ال جی 55C9

همراه با تلویزیون 55C9 می‌توانید بهترین تجربیات شنیداری و دیداری را داشته باشید. این تلویزیون اسمارت که از تولیدات سال 2019 ال جی می‌باشد با نمایشگر OLED و کیفیت تصویر 4K مجهز شده است و از طریق آن‌ها تضمین دیداری باور نکردنی را به شما خواهد داد. سفر کردن به اعماق صحنه‌ها و لمس کردن جزئیات از نزدیک جزو مزیت‌های کنار هم قرار دادن این دو ویژگی می‌شود. با وجود فناوری Dolby Vision در این تلویزیون صحنه‌ها جذابیت بیشتری پیدا خواهند کرد و به صورت کاملا سینمایی نمایش داده می‌شوند.

حضور هوش مصنوعی باعث هوشمندی کامل تلویزیون می‌شود و توانایی این را دارد تا دستورات صوتی شما را دریافت کند و در کم‌ترین زمان ممکن نتایجی دقیق را به شما تحویل دهد. پخش صدایی طنین انداز و جامع و کلی به لطف حضور فناوری OLED Surround امکان پذیر می‌شود و می‌توانید جزئیات کامل صداها را بشنوید و لذت تمام را از آن‌ها ببرید. این محصول قابلیت‌های بیشمار و پیشرفته‌ی دیگری را بر روی خود گنجانده است که با کلیک کردن بر روی نام این محصول می‌توانید اطلاعات بیشتری را در خصوص آن بدست آورید.

تلویزیون ال جی 55C9

پیشنهاد برای خرید تلویزیون QLED

سامسونگ 55Q60R

تلویزیون 55Q60R از سری تولیدات سامسونگ در سال 2019 می‌باشد که با پنل QLED همراه شده است به علاوه قابلیت‌های دیگر را نیز در خود گنجانده است که باعث برتری کامل آن به نسبت بسیاری محصولات می‌شود. حضور پنل فوق‌‌العاده QLED زمینه ساز این خواهد شد تا تصاویر با عمق بیشتری و به نحوی کاملا زنده و با سطح بالایی از روشنایی نمایش داده شوند. بدین وسیله می‌توانید جزئیات کامل هر محتوا را با وضوح بالا مشاهده نمایید. فناوری Digital Clean View باعث شفافیت کامل تصویر می‌شود بدین معنی که نویز و ناخالصی موجود در آن‌ها را از بین می‌برد و به صورت روان و تصفیه شده و بدون هیچ بریدگی و نویزی در اختیار شما قرار می‌دهد.

توان صوتی این محصول برابر 20 وات می‌باشد که به لطف حضور فناوری Dolby Digital Plus این سطح از صدا به صورت فراگیر و جامع و طنین انداز و دلنشین انتشار داده می‌شود. در بخش اسمارت نیز وجود قابلیت‌هایی نظیر دستیار صوتی Bixby باعث می‌شود تا دستورات صوتی شما اجرا شود. توسط فناوری AirPlay 2 نیز امکان برقرار ارتباط با دستگاه‌های اپل به وجود می‌آید. برای دریافت اطلاعات بییشتر درباره‌ی این تلویزیون سامسونگ به سایت بانه سرویس مراجعه نمایید.

سامسونگ 55Q60R

سامسونگ 65Q70R

تلویزیون 65Q70R محصولی بی‌نظیر و تمام و کمال از برند سامسونگ می‌باشد که در سال 2019 به عنوان سری QLED وارد بازار شده است. با وجود پنل کیولد صحنه‌ها با سطح بالایی از درخشش و با رنگ‌های زیبا و متنوع نمایش داده می‌شوند. این تلویزیون اسمارت با داشتن کیفیت 4K تصاویر کاملا واقع‌بینانه را برای شما خلق می‌کند و باعث غوطه‌وری شما در آن‌ها خواهد شد. سامسونگ با قرار دادن قابلیت Quantum Dot بر روی این تلویزیون باعث شده است تا 100 درصد حجم رنگ‌ها ارائه داده شوند از این طریق حس کامل‌تری را از تصاویر دریافت می‌کنید.

سیستم صوتی 2.1 کاناله این محصول صدایی به قدرت 40 وات را انتشار می‌دهد و با استفاده از فناوری Dialog Enhancement ناهنجاری‌‌های موجود در آن‌ها را از بین می‌برد و به نحوی روان و صاف و تصفیه شده به گوش شما خواهد رساند. سیستم عامل تایزن نقطه قوتی برای این تلویزیون QLED سامسونگ می‌باشد و توسط آن قدرت اجرایی بالایی را از خود نشان می‌دهد. با وجود فناوری SmartThings می‌توانید از خانه‌ای کاملا هوشمند و پیشرفته بهره‌مند شوید. با کلیک بر روی نام این محصول نقد و بررسی صورت گرفته بر روی آن را مطالعه نمایید.

تلویزیون سامسونگ 65Q70R

چنانچه هرگونه سوال، نظر و یا تجربه ای در مورد تلویزیون های OLED و QLED دارید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

درباره‌ی مسعود رسولی

همچنین ببینید

مقایسه تلویزیون X90J با QNED90

مقایسه تلویزیون سونی X90J با ال‌جی QNED90

این مطلب را به مقایسه دو مدل مناسب از سونی و ال‌جی اخصاص داده‌ایم. تلویزیون QNED90 ال‌جی توانسته امتیازی نزدیک به تلویزیون سونی X90J را کسب کند. با این حال این دو مدل دارای تفاوت‌های زیادی هستند که در این بخش به آن خواهیم پرداخت.

۳ نظر

  1. عرض احترام
    تلویزیون ما LG مدل C7 OLED می باشد ایا این تلویزیون تحت نرم افزار اندروید کار می کند یا خیر ؟
    با توجه به اینکه تمام برنامه ها تحت اندروید کار می کنند پیشنهاد شما چیست

    • قابلیت نصب نرم افزارهای اندروید بر روی هیچ تلویزیونی وجود ندارد و شما فقط می‌توانید نرم افزار های که در مارکت تلویزیون قرار دارند را نصب کنید

  2. شاید کنتراست اولد زیاد باشه ولی وقتی دوتا تصویر رو باهم داشته باشیم زنده بودن تصاویر رو در QLED آشکاره بعلاوه در استفاده طولانی چشم رو اذیت نمیکنه حتما قبل از خرید تلویزون باهم مقایسه کنیو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *